OFIGA - polska twórczość niesamowitej kobiety. Musisz ją poznać!

OFIGA - kolejny polski, wspaniały punkt na mojej kosmetycznej ścieżce. Stworzona z pasji do rękodzielniczych kosmetyków... i oleju z opuncji figowej. Kiedy po raz pierwszy usłyszałam o marce, wiedziałam, że muszę ją wypróbować. Czyste, piękne i bardzo bogate składy... do tego niezwykle urokliwe, kolorowe opakowania i właścicielka, która zaraża swoim optymizmem i pasją. Czy marka OFIGA skazana jest na sukces? Zdecydowanie! Kiedy tylko weszła na rynek, wszyscy dookoła słyszeli jedno... DZIKA FIGA i serum, które namieszało tak, że kwestią czasu było, aż trafi do mojego domu. Cóż - nie mogłam się dłużej opierać i sama sięgnęłam po te produkty. Póki co w ofercie znajdziecie dwa kosmetyki i dwa półprodukty, które specjalnie dla Was szczegółowo przeanalizowałam. Chcecie zajrzeć do środka tych prześlicznych butelek? Uwaga uwaga... bo będzie po prostu perfekcyjnie!





OFIGA - Dzika figa

Serum Dzika Figa to sztandarowy produkt marki OFIGA - jest to serum olejowe, przeznaczone do pielęgnacji nocnej, którego celem jest wygładzenie, regeneracja i nawilżenie. Dziewczyny dosłownie zwariowały na punkcie tego serum - już kilka tygodniu po jego wejściu większość z nich zgodnie odparła... to będzie hit! Ja po pierwszych testach już mogę Wam powiedzieć, że absolutnie się z nimi zgadzam. Dzika Figa działa... uzależniająco! Zajrzyjcie razem ze mną do składu i sprawdźcie, cóż dobrego tam na Was czeka.



Dzika Figa INCI:

Opuntia Ficus Indica Seed Oil - olej z opuncji figowej

To obecnie najdroższy olej na świecie i jednocześnie najbardziej skuteczny i wartościowy jeśli chodzi o działanie przeciwzmarszczkowe. Charakteryzuje się wysoką zawartością witaminy E i 13 śladowych pierwiastków nie występujących w żadnej innej roślinie na świecie. Wykazuje niesamowicie silne działanie liftingujące, odmładzające i zwalczające wolne rodniki. Szacuje się, że swoją siłą przewyższa pięciokrotnie jeden z najbardziej odżywczych i popularnych olejków jakim jest argan. Przez naukowców badających ten olej nazywany jest botoksem w butelce - działa wielokierunkowo na poziomie ujędrniania skóry i jej napinania. Wykazuje działanie rozjaśniające, uelastyczniające, spłycające zmarszczki, działa także silnie nawilżająco i odżywczo, a ponad to chroni przed działaniem czynników zewnętrznych i odbudowuję warstwę lipidową. Olej z opuncji figowej pozyskiwany jest z jej pestek.

Pinus Siberica Seed Oil - olej cedrowy

Silny antyseptyk. Stymuluje układ krwionośny oraz limfatyczny. Działa ściągająco i antybakteryjnie, dlatego jest idealnym składnikiem dla osób z trądzikiem. Działa kondycjonująco, grzybobójczo, przeciwzapalnie i wzmacniająco. 

Rosa Canina Fruit Oil - olej z owoców róży

Naukowcy zgodnie twierdzą, że olej z róży jest jednym z najbardziej wartościowych olejów na świecie i nie ma sobie równych jeśli chodzi o poziom odżywiania skóry w tak intensywny i wielowymiarowy sposób. Olej ten charakteryzuje się tym, że dostarcza skórze ogromnej dawki nawilżenia - jest bardzo bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe, antyoksydanty, sterole roślinne, witaminy i minerały. Zawiera w sobie ogromne dawki witaminy C, a przy tym wpływa na syntezę kolagenu w skórze, poprawia jej jędrność i napięcie. Oprócz witaminy C znajdziemy w nim także pokaźną dawkę witamin z grupy B, które regulują skórę i usprawniają naturalne procesy biologiczne. Oprócz tego zawiera także pochodną retinolu (witaminy A), która oddziałuje na odnawianie i regenerację skóry.

Camelina Sativa Seed Oil - olej z lnianki siewnej


Olej o wyjątkowo wysokiej zawartości NNKT. Ma właściwości silnie odżywcze i jest wskazany na problemy skórne takie jak egzema czy łuszczyca. Pomaga w odbudowie i regeneracji uszkodzonego naskórka i głębszych partii skóry. Zawiera bardzo dużo naturalnych tokoferoli - jest bardzo skutecznym antyoksydantem. Zmniejsza utratę wody w naskórku i zwiększa elastyczność skóry.


Tocopheryl Acetate - witamina E

Niezwykle ważna witamina dla dobrej kondycji skóry, szczególnie istotna dla osób z suchą skórą. Zwana jest witaminą młodości, ponieważ bezpośrednio wpływa na procesy starzeniowe. Pomaga w transporcie składników odżywczych do skóry.

Tetrahexyldecyl Ascorbate - tetraizopalmatynian askorbylu 

Zmodyfikowany związek witaminy C. Stabilną, wnikającą w naskórek, najaktywniejszą biologicznie witamina C, która nie "ucieka" z produktu, i której działanie jest jednakowo intensywne na początku jak i na końcu kuracji. Jej cechy charakterystyczne to: widoczne rozjaśnienie skóry - witamina C jest bardzo silnym antyoksydantem i hamuje proces tyrozynazy co w przełożeniu na bardziej ludzki język oznacza, że hamuje proces powstawania melaniny czyli naturalnych pigmentów w skórze, których wzrost pobudza promieniowanie UV - dlatego tak ważnym czynnikiem podczas kuracji z tą witaminą jest zabezpieczanie skóry dodatkowymi filtrami. Ogromną zaletą stosowania kosmetyków na bazie witaminy C jest także fakt, że wykazuje ona silne działanie przeciwzapalne - zupełnie tak jak w naszym organizmie, jest więc też sprzymierzeńcem w walce z łojotokiem czy trądzikiem. Ponadto jej bardzo ważną cechą jest zdolność do pobudzania syntezy kolagenu - witamina C więc w połączeniu z odpowiednimi składnikami jest w stanie także niwelować drobne zmarszczki i zapobiegać powstawaniu nowych. 

Hellanthus Annus Seed Oil - olej z nasion słonecznika.

Odżywia, natłuszcza i łagodzi. Ma działanie przeciwzapalne i przeciwrodnikowe. Jest jednym z najtańszych olei naturalnych stosowanych w kosmetykach.

Rosmarinus Officinalis Leaf Extract- ekstrakt z rozmarynu

Jest bardzo silnym antyutleniaczem. Eliminuje wolne rodniki, działa przeciwstarzeniowo, nawilżająco, a także silnie wygładzająco. Polecany jest do pielęgnacji skór mieszanych, tłustych i trądzikowych, ale jest składnikiem bezwzględnie zakazanym w do stosowania w okresie ciąży.

OFIGA - Sama słodycz



Squalane – skawalan z trzciny cukrowej


Jest jednym z najlepszych, najbardziej wszechstronnych emolientów.

Jest składnikiem znanym od bardzo długiego czasu. Początkowo pozyskiwany był wątroby rekina, później zaczęto wykorzystywać do tego celu oliwki. Dzisiaj jednak, po wielu latach poszukiwań i badań to właśnie ten z trzciny cukrowej jest najczystszą i najbardziej stabilną formą skwalanu, która zyskuje na popularności.  Mówi się, że skwalan z trzciny cukrowej jest znacznie stabilniejszy od tego produkowanego przez ludzki organizmu. Skwalan jest naturalną częścią naszego płaszcza hydrolipidowego, który z wiekiem oraz przez oddziaływanie środowiska zewnętrznego znacznie się osłabia, a skóra traci na swojej elastyczności czy jędrności.

Skwalan z trzciny cukrowej ma postać bezzapachowego olejku o bardzo lekkiej konsystencji, który wchłania się bardzo szybko i nie pozostawia na skórze tłustego filmu. Co ciekawe, jest absolutnie hipolaergiczny i może być stosowany nawet u osób z problemami atopowego zapalenia skóry, egzemy czy łuszczycy. Nie powoduje żadnych podrażnień i reakcji.

Nie ma właściwości komedogennych, dzięki czemu może stanowić doskonały dodatek do produktów pielęgnacyjnych nawet w przypadku cer podatnych na zapychanie czy z problemem trądziku.
Ten rodzaj skwalanu charakteryzuje się bardzo drobnymi cząsteczkami, które głęboko wnikają w skórę. Wykazuje on działanie odżywcze, ochronne, przywracające gładkość oraz optymalny poziom nawilżenia. Stanowi także doskonały nośnik dla substancji aktywnych, dlatego skwalan z trzciny cukrowej dobrze jest wykorzystać jako dodatek do swoich ulubionych produktów.
Należy go przechowywać w suchym i chłodnym miejscu… i cieszyć się jego właściwościami.

Do czego można wykorzystać skwalan z trzciny cukrowej?

  • wzbogacenia swoich kosmetyków pielęgnacyjnych poprzez dodanie go np. do serum lub kremu
  • jako samodzielny produkt pielęgnacyjny aplikowany na zwilżoną skórę i wmasowywany okrężnymi ruchami
  • do pielęgnacji paznokci i skórek, aplikuj jedną kropelkę i wcieraj regularnie, by odżywić suche lub naderwane okolice w okół paznokci
  • do pielęgnacji włosów jako baza pod oleje
  • do zabezpieczania końcówek włosów zamiast silikonów
  • jako baza pod oleje w pielęgnacji twarzy (należy pamiętać, by skwalan nanosić na zwilżoną skórę)

OFIGA - Wonna róża



Rosa Damascena (Rose) Flower Extract - ekstrakt z kwiatów róży damasceńskiej

Róża damasceńska polecana jest do pielęgnacji każdego rodzaju cery, ale w szczególności dla suchej, wrażliwej, naczynkowej, wiotkiej, dojrzałej, ale też trądzikowej i łojotokowej (także z problemem trądziku różowatego).

Ekstrakt z kwiatów róży damasceńskiej ma działanie łagodzące i kojące, ale także pośrednio nawilżające i antyseptyczne, dlatego znajdzie swoje zastosowanie w przypadku cer tłustych i z problemami wyprysków.

Hydrolat ten może być z powodzeniem stosowanym na ranki i podrażnienia - jest jednym z niewielu hydrolatów dostępnych na rynku, który doskonale sprawdza się także w przypadku pielęgnacji okolic oczu. 

Wykazuje działanie przeciwbakteryjne, przeciwzapalne i antyoksydacyjne. Wzmacnia naczynia krwionośne i działa przeciwzmarszczkowo.

Jest całkowicie bezpieczny dla kobiet w ciąży. 

Może być uzupełnieniem pielęgnacji produktami olejowymi, służyć jako tonik lub być produktem pośredniczącym pomiędzy kolejnymi warstwami kosmetyków.


OFIGA - Esencja TAKA TONKA

Taka tonka (genialna nazwa!) to drugi kosmetyk w asortymencie marki OFIGA. Jest kosmetykiem dwufazowym, który należy wymieszać przed użyciem. Esencja została stworzona by dogłębnie odżywić, nawilżyć i zregenerować skórę, nadać jej promiennego wyglądu i sprawiać, że będzie wyglądać młodziej. Pełni funkcję produktu przejściowego pomiędzy serum, a kremem właściwym, choć równie dobrze sprawdzi się także solo. Oparta jest o bardzo wyszukane i nieznane na polskim rynku składniki, dzięki czemu zachwyciła mnie od pierwszego wejrzenia! Spójrzcie zresztą same, jak bardzo jest niesamowita!




TAKA TONKA INCI:


Rosa Damascena (Rose) Flower Water- ekstrakt z kwiatów róży damasceńskiej - j.w.

Rubus Ideaus Seed Oil - olej z nasion maliny Rubus - pełni funkcję naturalnego filtra przeciwsłonecznego. Jest bardzo silnym antyoksydantem i chroni przed fotostarzeniem się skóry. Działa przeciwzapalnie i łągodząco. Sprawia, że drobne ranki szybciej się goją. Wykazuje lekkie działanie rozjaśniające skórę i działa antyseptycznie. Wpływa na poprawę bariery hydrolipidowej naskórka, a przy tym zwiększa nawilżenie i elastyczność skóry.

Aqua - woda

Opuntia Ficus Indica Seed Oil - olej z opuncji figowej

To obecnie najdroższy olej na świecie i jednocześnie najbardziej skuteczny i wartościowy jeśli chodzi o działanie przeciwzmarszczkowe. Charakteryzuje się wysoką zawartością witaminy E i 13 śladowych pierwiastków nie występujących w żadnej innej roślinie na świecie. Wykazuje niesamowicie silne działanie liftingujące, odmładzające i zwalczające wolne rodniki. Szacuje się, że swoją siłą przewyższa pięciokrotnie jeden z najbardziej odżywczych i popularnych olejków jakim jest argan. Przez naukowców badających ten olej nazywany jest botoksem w butelce - działa wielokierunkowo na poziomie ujędrniania skóry i jej napinania. Wykazuje działanie rozjaśniające, uelastyczniające, spłycające zmarszczki, działa także silnie nawilżająco i odżywczo, a ponad to chroni przed działaniem czynników zewnętrznych i odbudowuję warstwę lipidową. Olej z opuncji figowej pozyskiwany jest z jej pestek.

Lactobacillus/Dipteryx Odorata Seed Ferment Filtrate - bioferment z bakterii Lactobacillus


Kluczowy składnik Taka Tonki powstały z biofermentu tonkowca wonnego. Rozjaśnia skórę, nadaje jej promienny wygląd i sprawia, że wizualnie wygląda znacznie młodziej. Składnik oparty o probiotyki, które powstają w wyniku filtracji Lactobaciullus. Jego największą zaletą jest fakt, że ma zdolność do zatrzymania rozwoju drobnoustrojów poprzez zakwaszanie środowiska. Ta niezwykła substancja ma także zdolność do produkcji peptydów przeciwdrobnoustrojowych, dzięki czemu wykazuje silne działanie bakteriostatyczne, a przy tym doskonale nawilża skórę.

Prunus Domestica Seed Oil - olej z pestek śliwki

Olej z pestek śliwki wyróżnia się też tym, że jest bardzo lekki - szybko się wchłania, nie pozostawiając po sobie typowej, oblepiającej warstwy. Olej ten jest niesamowicie bogaty kwas oleinowy, linolowy, a także witaminę E i antyoksydanty. Jako jeden z niewielu olejków na rynku ma silne właściwości odbudowujące uszkodzony naskórek dzięki czemu sprawdza się w pielęgnacji skór atopowych, zniszczonych i po zabiegach dermatologicznych. Co ciekawe - udowodniono i sprawdzono, że doskonale sprawdza się w pielęgnacji paznokci, wcierany w płytkę paznokcia i skórki regeneruje mikrouszkodzenia, zmiękcza i nadaje zdrowy połysk. olej z pestek śliwki lubi być także łączony z innymi olejkami, a przez fakt, że ma wysoką zawartość witaminy E świetnie stabilizuje i utrwala wszelkie mieszanki - możecie więc bez problemu wykorzystać go do własnoręcznie przyrządzonych olejów do demakijażu lub odżywiania ciała.

Tocopheryl Acetate - witamina E

Niezwykle ważna witamina dla dobrej kondycji skóry, szczególnie istotna dla osób z suchą skórą. Zwana jest witaminą młodości, ponieważ bezpośrednio wpływa na procesy starzeniowe. Pomaga w transporcie składników odżywczych do skóry.

Lactobacillus Ferment Yucca Glauca Root Extract - bioferment z juki

Juka była niegdyś wykorzystywana przez Indian - dzięki zawartości ogromnych pokładów witamin, aminokwasów i cukrów. Ma on lekkie działanie złuszczające, ale doskonale sprawdza się w pielęgnacji skór suchych, wrażliwych, szorstkich i dojrzałych. Zawartość aminokwasów sprawia, że ekstrakt z korzenia juki naturalnie wzmacnia i uleastycznia skórę, a przy tym pomaga w jej w oczyszczaniu.

Leuconostoc/Radish Root Ferment Filtrate - konserwant eko

Delikatny konserwant dopuszczony do stosowania w kosmetykach, w pełni naturalny i jako jeden z nielicznych wykazujący działanie pielęgnacyjne.

Sodium Hyaluronate - kwas hialuronowy

Doskonały składnik wypełniający zmarszczki, silnie nawilżający, odmładzający, dodający blasku, a przy tym wzmacniający i regenerujący. Sól sodowa kwasu hialurnowego jest jednym z najlepszych składników pielęgnacyjnych znanych nam do tej pory. Likwiduje blizny i przebarwienia, wzmacnia barierę ochronną skóry, wychwytuje jony metali ciężkich i innych toksyn z otoczenia. Silnie wiąże wodę w naskórku jeśli stosowany jest razem z emolientami. Stosowany samodzielnie może przyczyniać się do pochłaniania wilgoci ze skóry, a tym samym przesuszenia. 

Benzyl Alcohol - alkohol benzylowy

Alkohol aromatyczny. Występuje jako ester w olejkach eterycznych. Pełni rolę konserwantu i rozpuszczalnika w kosmetykach. Reguluje również lepkość. Jest substancją pochodzenia roślinnego, a zalecane stężenie waha się od 0,2-0,8%. Alkohol benzylowy dopuszczony jest do stosowania w kosmetykach naturalnych.

Dehydroacetic Acid - kwas dehydrooctowy

Łagodny konserwant w pełni bezpieczny nawet dla kobiet w ciąży.


Przyznam szczerze, że dawno nie byłam tak oczarowana autorskimi produktami - ogromnie doceniam to co robi właścicielka marki i to z jaką pasją podchodzi do swojej pracy. Jestem całym sercem z takimi twórcami i zawsze z ogromną przyjemnością wspieram ich twórczość, dlatego tak bardzo polecam Wam, żeby się z nimi zapoznać. Spójrzcie zresztą same... czy można oprzeć się ich urokowi? :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twój czas i komentarz - jeśli podoba Ci się tu na tyle, byś chciał wrócić - zapraszam do obserwowania i odwiedzenia mojej strony na facebooku.

W wolnej chwili na pewno odwiedzę Twój blog, nie musisz zostawiać osobnego linku :)

Copyright © Hushaaabye