Bon Voyage... czyli filtry mineralne idealne w podróż. Nowości Alphanova SUN.



Filtry, filtry, bielenie, filtry... generalnie ten temat towarzyszy nam już bardzo długi czas i na moim blogu znajdziecie kilka postów dotyczących tej kwestii, natomiast nic nie stoi na przeszkodzie żeby napisać jeszcze jeden. A to za sprawą marki Alphanova Sun i ich nowości, które w sumie zdeklasowały w moim przypadku wszystkie kremowe formuły, których używałam do tej pory. Jeżeli wydaje Wam się, że niemożliwym jest, by filtr z perfekcyjnym składem mógł być jednocześnie lekki, pielęgnacyjny, a przy tym kompletnie nie bielił skóry, był korzystny cenowo... i jeszcze w sprayu, no to moje drogie Panie kawa w dłoń bo koniecznie musicie poznać te dwa cudaki. Przed Wami spraye marki Alphanova z serii SUN Format Vouage dostosowane swoją wielkością i lekkością do bagaży, samolotów i kosmetyczek. Takie cuda!


Filtry mineralne - co należy o nich wiedzieć i czemu są po prostu bezpieczniejsze?


Zanim jednak... przypomnijmy sobie kilka najważniejszych kwestii a pro po filtrów mineralnych.

Główną zaletą filtrów mineralnych jest oczywiście fakt, że uczulają niezwykle rzadko, ale są też bardzo łagodne dla skóry, czego nie można powiedzieć o filtrach chemicznych. To właśnie na bazie filtrów mineralnych powstają kosmetyki ochronne dla osób wrażliwych, alergików, dzieci, niemowląt, a także osób z problemami skórnymi takimi jak: egzema, atopowe zapalenie skóry czy łuszczyca. Filtry mineralne działają jak lustro poprzez odbijanie promieni słonecznych bez ingerencji i niekorzystnego działania, jak w przypadku filtrów chemicznych.

Wadą filtrów mineralnych jest fakt, że mają cięższą konsystencję, niekiedy bielą skórę i należy je odpowiednio nakładać. Na szczęście producenci i na to znaleźli rozwiązanie stosując naturalne dodatki, które niwelują bielenie – warto zwrócić na to uwagę. Kwestię modyfikacji rozwinę w kolejnych akapitach.

Wyróżniamy dwa podstawowe filtry mineralne:

Titanium Dioxide – dwutlenek tytanu. Naturalny pigment występujący w przyrodzie – substancja mineralna, ale przez producentów najczęściej produkowana w sposób syntetyczny. Dwutlenek tytanu dzięki swojej białej barwie dodawany jest do kosmetyków rozjaśniających, ale także kosmetyków do makijażu. Jest także filtrem mineralnym i bardzo dobrze chroni skórę głównie przed promieniowaniem UVB, a w mniejszym stopniu przed UVA. Można go znaleźć w kosmetykach do opalania, filtrach ochronnych i pomadkach do ust. Dwutlenek tytanu działa jak lustro tj. odbija promienie słoneczne i chroni skórę przed ich negatywnym działaniem.

Zinc Oxide – tlenek cynku. Naturalny związek mineralny występujący w przyrodzie pod postacią cynkitu, ale często bywa zanieczyszczony, dlatego w przemyśle kosmetycznym pozyskuje się go w wyniku prażenia rudy cynkowej. Tlenek cynku jest naturalnym, fizycznym filtrem przeciwsłonecznym i działa jak lustro tj. odbija promieniowanie słoneczne. Chroni zarówno przed promieniami UVB jak i UVA. Jest wykorzystywany także jako barwnik i często można go spotkać w produktach makijażowych. W kwestii pielęgnacyjnych wykazuje działanie łagodzące, regenerujące i rozjaśniające. Dodatek tlenku cynku jest obecny w kremach dla niemowląt, ponieważ doskonale wchłania wilgoć, a także zasusza drobne ranki.

Jak za moment zauważycie - marka Alphanova stawia tylko i wyłącznie na formuły mineralne, w składzie nie znajdują się odpowiedniki chemiczne nawet te, które są uznane w pełni za bezpieczne.



Alphanova Sun – marka, na którą warto zwrócić uwagę

Tak jak wspomniałam Wam na początku wpisu – moją ukochaną marką filtrów mineralnych jest Alphanova z serii Sun. Zaufałam jej ponad trzy lata temu, kiedy szukałam kremu idealnego dla siebie
(atopika od dziecka) i swojego malucha. Ostatecznie przekonał mnie fakt, że składy są całkowicie nienaganne, a przy tym marka stawia sobie za cel ochrony morskiej fauny i flory.

Musicie wiedzieć, że stosowanie chemicznych filtrów, działa również niekorzystnie na ekosystemy wodne, ponieważ niszczą one rafy koralowe, a także utleniają wodę, co w konsekwencji prowadzi do zaburzenia rozwoju niektórych organizmów, ryb czy planktonu.

W przypadku marki Alphanova nie dość, że nie ma mowy o zastosowaniu tego rodzaju chemii to marka sama w sobie z każdego sprzedanego produktu ochronnego przekazuje 1% na organizacje chroniące naturalne rafy koralowe. Prawda, że to naprawdę piękna inicjatywa?

Alphanova w swojej ofercie ma pełną gamę filtrów mineralnych: dla maluszków, z wysoką lub niską ochroną SPF, w formie sprayu lub kremu, ale także w kulce czy bardzo ciekawe spraye łagodzące i podkreślające wygląd skóry. Jak co roku – zdecydowałam się na dwa kremy, jednak tym razem postawiłam na nowość o formule hipolaergicznej, której skład jest okrojony jedynie do niezbędnych substancji i do tej pory mam je w domu, natomiast zaintrygowana wersjami w sprayu postanowiłam wypróbować również i te - tym bardziej, że ich opakowania dostosowane są do transportu lotnicznego!

Całą gamę produktów marki Alphanova znajdziecie na stronie Ekodrogerii

Alphanova Sun SPF 50 w wersji Format Voyage kosztuje 69,99 zł.. KLIK.
Alphanova Sun SPF 30 w wersji Format Voyage kosztuje 65,99 zł. KLIK.

SPECJALNIE DLA WAS MAM TAKŻE KOD RABATOWY NA ZAKUP PRODUKTÓW ALPHANOVA: wystarczy użyć kodu SUNHUSH20, który da Wam 20% rabatu na zakupy - kod ważny jest do 2 sierpnia włącznie!


Filtry mineralne Alphanova - jak zachowują się na skórze? 


Z pewnością pierwsze pytanie, które Was nurtuje... czy te filtry bielą skórę? I powiem Wam od razu, że absolutnie nie. Forma sprayu jest nie dość, że naprawdę lekka, przyjemna i wysycha w kilka chwil, to nie pozostawia po sobie charaterystycznej białej, nielubianej warstwy. Nie wiem jak marce udało się wypracować ten efekt przy zastosowaniu dwutlenku tytanu bez cząstek nano, ale uwierzcie mi na słowo, że nie ma mowy o żadnym wybielaniu. Filtr po rozsmarowaniu na skórze pozostawia lekko tłustą warstwę, na zasadzie suchego olejku - nie przeszkadza w ubieraniu, nie brudzi, nie ma również żadnego charakterystycznego zapachu. No cóż, choćbym chciała to ja w nim wad znaleźć nie potrafię. Są w tej chwili moim ukochanym produktem na słońce i choć dzielnie walczyły z Santaverde czy Odylique to w tej chwili zgarniają miejsce pierwsze i ja się z nimi po prostu nigdzie nie rozstaje. 

... uwielbiamy je całą rodziną!




Alphanova SUN Format Voyage - analiza składu


Tak naprawdę nie ma piorunujących różnic pomiędzy wersją w kremie a tą w sprayu, niemniej jednak pokusiłam się o to, żeby przeanalizować dla Was również i te warianty, żebyście mogły mieć podgląd w to, która z wersji jest Wam po prostu bliższa. Niezależnie od tego czy wybierzecie wersje z SPF50 czy SPF30 składy są praktycznie takie same, różnią się jedynie stężeniem dwutlenku tytanu i rysują się tu jedynie różnice pomiędzy kolejnością poszczególnych składników. Oczywiście jak na markę Alphanova Sun - składy są perfekcyjne, w pełni bezpieczne zarówno dla dorosłych, dzieci, kobiet w ciąży... i raf koralowych. Zerknijcie same:

Dicaprylyl Carbonate - węglan dikaprylowy. Jest składnikiem pochodzenia roślinnego. Wpływa na stabilność kosmetyku, kondycjonuje go, ale jest też naturalnym emulgatorem. Wzmacnia lipidy. Zmiękcza skórę i sprawia, że sucha staje się aksamitna w dotyku. W kosmetykach pełni funkcję emolientu, rozpuszczalnika i stabilizatora jednocześnie

Aqua - woda

Caprylic/Capric Triglyceride – trójgliceryd kaprylowo-kaprynowy – otrzymywany z oleju kokosowego i glicerydu. Jest emolientem zaliczanym go gamy tłustych – tworzy na powierzchni skóry warstwę okluzyjną, dzięki czemu zabezpiecza przed odparowywaniem wody z naskórka i ma działanie pośrednie w kwestii nawilżenia. Dodatkowo ułatwia poślizg i ułatwia rozpuszczanie innych składników. Wyraźnie zmiękcza skórę. Jest dopuszczony do stosowania przez organizacje certyfikujące kosmetyki naturalne. Może być komedogenny, choć zdarza się to niezwykle rzadko.

Titanium Dioxide – dwutlenek tytanu. Naturalny pigment występujący w przyrodzie – substancja mineralna, ale przez producentów najczęściej produkowana w sposób syntetyczny. Dwutlenek tytanu dzięki swojej białej barwie dodawany jest do kosmetyków rozjaśniających, ale także kosmetyków do makijażu. Jest także filtrem mineralnym i bardzo dobrze chroni skórę głównie przed promieniowaniem UVB, a w mniejszym stopniu przed UVA. Można go znaleźć w kosmetykach do opalania, filtrach ochronnych i pomadkach do ust. Dwutlenek tytanu działa jak lustro tj. odbija promienie słoneczne i chroni skórę przed ich negatywnym działaniem.

Glycerin - gliceryna. Inaczej alkohol trójwodorotlenowy. Jest substancją powstałą jako produkt uboczny w procesie produkcji mydła. Można ją podzielić na glicerynę naturalną uzyskaną przez mydlenie tłuszczy roślinnych (głownie kokosowego) lub syntetyczna uzyskaną z propylenu. Gliceryna ma silne właściwości higroskopijne czyli pochłaniające wodę. Jest dobrym rozpuszczalnikiem dla tłuszczy. Łagodzi działanie alkoholu etylowego. Wpływa na konsystencje kosmetyków i zapobiega ich wysuszaniu. Gliceryna ma bardzo małe cząsteczki, przez co dobrze wnika w naskórek i ułatwia transport innych substancji aktywnych. Gliceryna nie jest w żaden sposób szkodliwa, jest produktem obojętnym dla skóry, choć zdarza się, że występują po niej reakcje alergiczne. Zwiększa elastyczność skóry, nadaje jej gładkość. Nawilża skórę przez swoje właściwości higroskopijne. Poprawia napięcie skóry. Przyspiesza procesy regeneracyjne.

Coconut Alkanes – alkany kokosowe. To naturalny produkt (silikon) otrzymywany w wyniku całkowitej redukcji i uwodornienia mieszaniny kwasów tłuszczowych pochodzących z oleju kokosowego. Działa jako środek zmiękczający skórę w aplikacjach do pielęgnacji skóry i włosów.

Simmondsia Chinensis (Jojoba) Seed Oil - olej jojoba. Choć nazywany olejkiem, tak naprawdę jest swego rodzaju woskiem, który powstaje w wyniku procesu tłoczenia na zimno. Jest substancją polecaną do pielęgnacji każdego rodzaju skóry od trądzikowej i tłustej po suchą i wrażliwą. Jest bardzo wysoki na działanie wysokich temperatur i jako jeden z niewielu olei kompletnie nie jełczeje, przez co może być stosowany nawet kilka lat w tej samej formie. Pod względem chemicznym olej jojoba jest bardzo podobny do ludzkiego sebum, dzięki czemu pozwala na zachowanie jego równowagi w skórze, stąd też polecany jest do pielęgnacji każdego typu skóry. Ma właściwości odżywcze i rozświetlające. Utrzymuje jędrność i elastyczność. Charakteryzuje się zawartością witaminy A i E, a także fitosteroli, które biorą udział w wygładzaniu zmarszczek.

Polyglyceryl-3 Polyricinoleate - Polirycynooleinian poliglicerolu. Emulgator. produkowany z gliceryny i kwasu rycynolowego ( olej rycynowy). On jest bardzo dobrze tolerowanym przez skórą i  ppraktycznie nie wywołuje żadnych podrażnień.

Polyglyceryl-2 Dipolyhydroxystearate - Diester kwasu polihydroksystearynowego i poliglicerolu. Niejonowa substancja z gamy powierzchniowo czynnych, która spełnia funkcję emulgatora. Jest również bardzo dobrym środkiem stabilizującym pianę w kosmetykach myjących, a także ułatwia usuwanie zanieczyszczeń na skórze. 

Polyhydroxystearic Acid - kwas polihydroksystearynowy. Emolient z gamy roślinnych, zatwierdzony do stosowania przez organizacje certyfikujące kosmetyki naturalne. Najczęściej wykorzystywany jest w produkcji filtrów przeciwsłonecznych i kosmetyków do makijażu, ponieważ doskonale łączy ze sobą nierozpuszczalne składniki takie jak kolorowe pigmenty pochodzenia naturalnego. Stanowi składnik antyosadowy tzn. zapobiega osiadaniu się poszczególnych komponentów na dnie opakowania. Stabilizuje formułę i zagęszcza kosmetyk. Nie powinien być stosowany u osób ze zmianami trądzikowymi w dużej ilości i częstotliwości, ponieważ może nasilać ten problem.

Calophyllum Inophyllum Seed Oil - olej z nasion tamanu. Wytłaczany bezpośrednio z pestek tamanu olej ten należy do jednych z droższych naturalnych komponenetów, ponieważ do jego produkcji niezbędna jest ogromna ilość pestek. Ma on właściwości silnie regenerujące, przyspiesza gojenie się ran i otarć, może być stosowany przez osoby z problemami atopowego zapalenia skóry lub egzemy. Silnie odżywia, uelastycznia, a przy tym działa przeciwzmarszczkowo. Olej tamanu wykorzystywany jest również w celu zmniejszania i zapobiegania powstawania blizn lub rozstępów, może być z powodzeniem stosowany w ciąży bezpośrednio na brzuch. 

Magnesium Sulfate – siarczan magnezu. Naturalna substancja występująca w przyrodzie w postaci kizerytu. Ma działanie detoksykujące, odtruwające i oczyszczające. Ma zdolności antybakteryjne, przeciwgrzybiczne i przeciwzapalne. Zmiękcza skórę i ma właściwości przeciwpotne, dlatego często wykorzystuje się go do produkcji dezodorantów.

Aloe Barbadensis Leaf Juice Powder – proszek z liści aloesu. Składnik powstały w procesie suszenia soku aloesowego. Działa nawilżająco, regenerująco i odżywczo. Wątpliwości poddawane są jednak właściwości proszku w stosunku do czystego soku aloesowego – szacuje się, że jego dobroczynne działanie jest zmniejszone w wyniku suszenia, przez co nie wykazuje on tak dużego spektrum działania jak czysty sok bądź miąższ tej rośliny.




Coco-Caprylate/Caprate mieszanina estrów kwasu kaprylowego i kaprynowego z alkoholami z oleju kokosowego. Naturalny, roślinny i w pełni organiczny składnik pozyskiwany z oleju kokosowego. Jest alternatywą dla syntetycznych silikonów i często mówi się o nim roślinny silikon. Ma postać jedwabistego olejku, który natychmiastowo wygładza skórę, nadaje jej gładkość, a także poprawia stan bariery lipidowej naskórka. Może być stosowany także na włosy, jako zamiennik dla syntetycznego jedwabiu. Mimo że pozyskany jest z oleju kokosowego – nie jest komedogenny i może być z powodzeniem stosowany nawet w przypadku skór tłustych.

Sodium Anisate – sól sodowa kwasu anyżowego. Pozyskiwana głównie z kopru. Naturalny, bezpieczny konserwant. Ma działanie antybakteryjne i dopuszczony jest do stosowania w kosmetykach naturalnych. Oprócz tego wykazuje właściwości antyseptyczne.

Sodium Chloride - chlorek sodu. Najprościej ujmując - sól. Obok najważniejszej cechy ścierającej i oczyszczającej, pełni funkcję konsystencjotwórczą. Wzmacnia lepkość produktu. Produkty z solą nie są polecane do skór wrażliwych, ponieważ mogą ją podrażnić. Najczęściej występuje w peelingach.

Glyceryl Caprylate - stearynian glicerolu. Emulgator, tworzy na powierzchni skóry film ochrony zabezpieczający przed szkodliwym działaniem czynników zewnętrznych.Wygładza i kondycjonuje. Ma zdolność wiązania pozostałych składników w kosmetykach.

Sodium Levulinate– sól sodowa kwasu lewulinowego. Naturalny konserwant, a także regulator pH. Ma działanie zmniejszające ryzyko powstawania bakterii w kosmetykach. W pełni bezpieczny dla skóry.


Tocopherol -  witamina E. Niezwykle ważna witamina dla dobrej kondycji skóry, szczególnie istotna dla osób z suchą skórą. Zwana jest witaminą młodości, ponieważ bezpośrednio wpływa na procesy starzeniowe. Pomaga w transporcie składników odżywczych do skóry.

Stearic Acid – kwas stearynowy. Pełni rolę emulgatora i emulsyfikatora. Ma właściwości natłuszczające i łagodzi negatywne działanie detergentów. Jest w pełni bezpieczny, ale może powodować zapychanie skóry.

Aluminum Hydroxide – wodorotlenek glinu. Amfoteryczny, nieorganiczny związek chemiczny otrzymywany zwykle jako osad w wyniku wprowadzenia dwutlenku węgla do roztworu glinianu. Pochłania głównie sebum i pot – działa matująco. Ma zdolność odbijania promieni słonecznych, jest także wykorzystywany jako barwnik do produktów kolorowych.

Alumina/Aluminium Oxide – korund. Kryształ i organiczny związek chemiczny. Dopuszczony  do stosowania w kosmetykach naturalnych i organicznych, ale w stężeniach nieprzekraczających 20% całości kosmetyku. Korund w postaci niesproszkowanego kryształu ma działanie ścierające, jest wykorzystywany w peelingach i zabiegach mikrodermabrazji – jest bardzo ostry i należy używać go ostrożnie, a także nie stosować na stany zapalne skóry i wszelkie znamiona (w tym pieprzyki). W miałkiej postaci często występuje w roli zagęstnikach, ale także w pudrach, ponieważ ma właściwości matujące. Doskonale pochłania wilgoć, ale też zabezpiecza przed zbrylowaniem kosmetyku.

 CCitrid Acid - kwas cytrynowy. Należy do grupy kwasów AHA i naturalnie występuje w przyrodzie. Jest konserwantem i regulatorem pH. Ma działanie ściągające, rozjaśniające i złuszczające martwy naskórek. Przedłuża trwałość kosmetyku.


Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Dziękuję za Twój czas i komentarz - jeśli podoba Ci się tu na tyle, byś chciał wrócić - zapraszam do obserwowania i odwiedzenia mojej strony na facebooku.

W wolnej chwili na pewno odwiedzę Twój blog, nie musisz zostawiać osobnego linku :)

Copyright © Hushaaabye