Najlepsze, naturalne składniki do skór alergicznych i nadwrażliwych - TOP 5

 





Najlepsze, naturalne składniki do skór alergicznych i nadwrażliwych - olej ze słodkich migdałów

INCI: Prunus Amygdalus Dulcis Oil/ Sweet Almond Oil

Olej ze słodkich migdałów jest zdecydowanie jednym z najlepszych składników naturalnych do pielęgnacji skór problematycznych, nadwrażliwych, dotkniętych problemami dermatologicznymi. Dlaczego? Głównie przez swój biologiczny skład, który nie dość, że jest ultra delikatny to doskonale wpływa na odbudowę warstwy lipidowej skóry. Spełnia rolę emolientu, który pozostawia na skórze film zabezpieczający skórę przed odparowywaniem wody, pełniąc tym samym pośrednią rolę nawilżającą. Ma lekką, szybko wchłaniającą się konsystencję i jest całkowicie bezzapachowy.

Jego cechą charakterystyczną jest duża zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych w tym bardzo cennych glicerydów kwasu linolenowego. W swoim składzie zawiera również fitosterole oraz pokłady witaminy A, D, E i niektóre witaminy z grupy B.

Warto wiedzieć, że olej ze słodkich migdałów jako jeden z niewielu polecany jest do pielęgnacji niemowląt, kobiet w ciąży (szczególnie do pielęgnacji brzuszka), ale także dla alergików, osób z egzemą, łuszczycą i właśnie atopowym zapaleniem skóry. Olej ten doskonale natłuszcza, a przy tym odżywia, łagodzi stany zapalne i stanowi doskonałe zabezpieczenie przed powstawaniem rozstępów. Jest doskonałym olejem, który warto włączyć do pielęgnacji skóry atopowej.

W jaki sposób wykorzystać olej ze słodkich migdałów?

  • dodaj do kąpieli, by natłuścić swoją skórę (pamiętaj, że w przypadku skóry atopowej z wykwitami, nie należy kąpać się w gorącej wody, ani wylegiwać dłużej niż 20 minut)
  • wzbogać balsam/masło do ciała (o jak najprostszym, nieperfumowanym składzie) o kilka kropel oleju i wmasuj w skórę
  • domknij nawilżenie rozgrzewając w dłoniach olejek i nałóż na krem bazowy
  • jeżeli atopowe zapalenie skóry dotyka obszaru twarzy, wykorzystaj olej ze słodkich migdałów do ewentualnego demakijażu
Przykładowe produkty z olejem migdałowym, które warto kupić:




Najlepsze, naturalne składniki do skór alergicznych i nadwrażliwych - bisabolol

INCI: Bisabolol

Bisabolol to główna substancja aktywna zawarta w rumianku rzymskim, a dokładniej z jego kwiatów, z którego pozyskuje się organiczny ekstrakt. Bisabolol jest doskonałym składnikiem przeciwzapalnym, łagodzącym, a przy tym antybakteryjnym i przeciwbakteryjnym, dlatego sprawdza się w przypadku pielęgnacji skór dotkniętych problemami dermatologicznymi w tym atopowego zapalenia skóry. Zalecany jest również do stosowania w kosmetykach dla niemowląt. Co ciekawe spełnia również doskonałą funkcję przeciwtrądzikową, ponieważ posiada naturalne zdolności hamowania nadmiernego wzrostu gruczołów łojowych. Zmniejsza świąd, pieczenie, zaczerwienienie, a przy tym wspomaga naturalne procesy regeneracyjne w skórze.

W kosmetykach stosowany jest również jako dodatek, który wspiera i poprawia wchłanialność innych substancji aktywnych do skóry. Jest uznany za jeden z najbezpieczniejszych i najłagodniejszych składników naturalnych, dlatego często wykorzystuje się go w produktach od pierwszych dni życia, jest doskonale tolerowany przez skórę i śluzówki, dlatego znajduje również zastosowanie w pielęgnacji dziąseł czy obszarów intymnych.

Przykładowe produkty z bisabololem, które warto kupić:




Najlepsze, naturalne składniki do skór alergicznych i nadwrażliwych - CBD

INCI: Cannabidiol/Cannabis Sativa Extract

CBD jest organicznym związkiem występującym zarówno w konopi siewnej, jak i konopi indyjskiej, jednak w zdecydowanie w większej ilości w przypadku tej pierwszej. CBD nie jest w żadnym stopniu psychoaktywny - można go bez problemu stosować tak naprawdę w każdym wieku. Najlepiej jeśli pozyskiwany jest metodą ekstrakcji CO2, która pozwala na wydobycie najcenniejszych substancji z konopi. Co ciekawe - naukowo stwierdzono już, że CBD nie powoduje absolutnie żadnych skutków ubocznych, a przynosi naszemu zdrowiu szereg dobroczynnych właściwości. Temat oddziaływania CBD na nasz organizm jest bardzo szeroki i tak naprawdę można by stworzyć w oparciu o to kilka bardzo długich postów, ale dziś skupimy się oczywiście na pielęgnacji. Naukowo udowodnionym faktem jest, że kannabinoid CBD jest w stanie pomóc w walce z chorobami skóry takimi jak łuszczyca, egzema, atopowe zapalenie skóry, trądzik różowaty, a także wszelkie na wszelkie zmiany alergiczne, liszaje, potówki, podrażnienia czy chociażby odleżyny.

Kannabinoid CBD ma przede wszystkim silne działanie łagodzące i co po raz kolejny zostało udowodnione w znacznie większym stopniu niż inne składniki naturalne walczy z powstałymi już stanami zapalnymi. Jest bogaty w kwasy tłuszczowe omega 3 i omega 6 oraz zachowuje pomiędzy nimi doskonałą synergię, dzięki czemu fantastycznie poprawia ogólny stan skóry. Po nałożeniu więc na zmienioną chorobą skórę odczuwa się znaczącą ulgę - zanika świąd, pieczenie i nieprzyjemne ściągnięcie.

Zważywszy na dobroczynne działanie CBD może pomóc w problemach takich jak:
  • drobne rany, otarcia, a także siniaki
  • podrażnienia posłoneczne
  • egzema
  • atopowe zapalenie skóry
  • odleżyny
  • mechaniczne otarcia i uszkodzenia naskórka
  • wszelkie reakcje alergiczne
  • ukąszenia owadów
  • do regeneracji skóry po zabiegach dermatologicznych
  • na szczególnie suche i problematyczne partie skóry
  • pękające pięty, łokcie lub kolana
Przykładowe produkty z CBD, które warto kupić (oczywiście polecam tu kosmetyki, które stworzyłam dla marki HempKing, w których prym wiedzie właśnie CBD):




Najlepsze, naturalne składniki do skór alergicznych i nadwrażliwych - skwalan z trzciny cukrowej 

INCI: Squalane

Skwalan jest jednym z najlepszych, najbardziej wszechstronnych emolientów. Jest składnikiem znanym od bardzo długiego czasu. Początkowo pozyskiwany był wątroby rekina, później zaczęto wykorzystywać do tego celu oliwki. Dzisiaj jednak, po wielu latach poszukiwań i badań to właśnie ten z trzciny cukrowej jest najczystszą i najbardziej stabilną formą skwalanu, która zyskuje na popularności.  Mówi się, że skwalan z trzciny cukrowej jest znacznie stabilniejszy od tego produkowanego przez ludzki organizmu. Skwalan jest naturalną częścią naszego płaszcza hydrolipidowego, który z wiekiem oraz przez oddziaływanie środowiska zewnętrznego znacznie się osłabia, a skóra traci na swojej elastyczności czy jędrności.

Skwalan z trzciny cukrowej ma postać bezzapachowego olejku o bardzo lekkiej konsystencji, który wchłania się bardzo szybko i nie pozostawia na skórze tłustego filmu. Co ciekawe, jest absolutnie hipolaergiczny i może być stosowany nawet u osób z problemami atopowego zapalenia skóry, egzemy czy łuszczycy. Nie powoduje żadnych podrażnień i reakcji. Nie ma właściwości komedogennych, dzięki czemu może stanowić doskonały dodatek do produktów pielęgnacyjnych nawet w przypadku cer podatnych na zapychanie czy z problemem trądziku.

Ten rodzaj skwalanu charakteryzuje się bardzo drobnymi cząsteczkami, które głęboko wnikają w skórę. Wykazuje on działanie odżywcze, ochronne, przywracające gładkość oraz optymalny poziom nawilżenia. Stanowi także doskonały nośnik dla substancji aktywnych, dlatego skwalan z trzciny cukrowej dobrze jest wykorzystać jako dodatek do swoich ulubionych produktów.
Należy go przechowywać w suchym i chłodnym miejscu… i cieszyć się jego właściwościami.

Do czego można wykorzystać skwalan z trzciny cukrowej?
  • wzbogacenia swoich kosmetyków pielęgnacyjnych poprzez dodanie go np. do serum lub kremu
  • jako samodzielny produkt pielęgnacyjny aplikowany na zwilżoną skórę i wmasowywany okrężnymi ruchami
  • do pielęgnacji paznokci i skórek, aplikuj jedną kropelkę i wcieraj regularnie, by odżywić suche lub naderwane okolice w okół paznokci
  • do pielęgnacji włosów jako baza pod oleje
  • do zabezpieczania końcówek włosów zamiast silikonów
  • jako baza pod oleje w pielęgnacji twarzy (należy pamiętać, by skwalan nanosić na zwilżoną skórę)
Przykładowe produkty ze skwalanem:


Najlepsze, naturalne składniki do skór alergicznych i nadwrażliwych - sok z liści aloesu

INCI: Aloe Barbadensis Leaf Juice

Na początku kwestia, którą należy omówić w kwestii potencjału alergizującego aloesu. Bardzo dużo osób odrzuca aloesowe kosmetyki ze względu na skóre reakcje - pokrzywki, świąd, pieczenie, jednym słowem całą plejadę objawów, które mogą świadczyć o uczuleniu na ten składnik. Musicie jednak wiedzieć, że jest to wynikiem ZŁEGO OCZYSZCZENIA ROŚLINY, a nie jej potencjału alergizującego, ponieważ aloes sam w sobie... nie uczula. Oczywiście na świecie istnieją przypadku uczuleń na miąższ aloesowy, ale są one niezwykle rzadkie i tak naprawdę są tylko wyjątkiem od reguły. I tu mogę wielu z Was zaskoczyć, jednak takie są fakty naukowe. Substancje alergizujące (ale także przeczyszczające) znajdują się w skórce aloesowego liścia - są to dwie substancje, które należą do grupy antrachinonów (emodyna a także aloina), które odpowiedzialne są za brzydkie, skórne reakcje u osób wrażliwych, a także właściwości mocno przeczyszczające i podrażniające ścianki jelita, jeżeli spożywa się sok aloesowy doustnie. 

Kwestią, która determinuje powstawanie reakcji alergicznych na skórze po używaniu kosmetyków aloesowych, bądź przyjmowania soku aloesowego bezpośrednio w diecie, nie jest więc miąższ, a skórka - ogromnie ważne jest więc, żeby wybierać producenta, który FAKTYCZNIE potwierdza, w jaki sposób obrabia swoje produkty. Jeżeli roślina jest obrobiona prawidłowo, nie ma w niej śladu emodyny czy aloiny... to nie ma szans, by kosmetyk Was uczulił. Oczywiście, na świecie zdażają się wyjątki, ale są one niezwykle rzadkie i występują naprawdę w nikłej ilości.

Czyściutki jak łza sok aloesowy, który używany jest w produkcji kosmetyków, ma udowodnione naukowo działanie wspierające proces regeneracji skóry, ale także dostarczanie jej składników aktywnych o wysokiej bio-dostępności, które z kolei przyczyniają się do stymulowania odnowy komórek. To wszystko dzięki ogromnej ilości witamin, minerałów, aminokwasów, enzymów, mono i polisacharydów. Ale... najważniejszą rolę odgrywa tutaj aloweroza, specjalny kompleks cukrów, który występuje w specjalnej odmianie aloesu z rodziny Miller - to właśnie ten składnik przyczynia się do aktywowania pełni składników aktywnych zawartych w aloesie i sprawia, że FAKTYCZNIE działa on skutecznie, wspiera regenerację, dostarcza, ale też wiąże wilgoć w skórze i ma silne działanie przeciwzapalne. Tym samym im wyższe stężenie alowerozy w soku aloesowym, tym więcej składników aktywnych... i tym samym silniejsze działanie kosmetyku.

Przykładowe produkty z sokiem z liściem aloesu z potwierdzonym procesem oczyszczenia:




Nie zapomnij również o pozostałych wpisach z serii TOP 5 składników naturalnych:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twój czas i komentarz - jeśli podoba Ci się tu na tyle, byś chciał wrócić - zapraszam do obserwowania i odwiedzenia mojej strony na facebooku.

W wolnej chwili na pewno odwiedzę Twój blog, nie musisz zostawiać osobnego linku :)

Copyright © Hushaaabye