POD LUPĄ #1 - D'Alchemy Natural Micro Dermabrasion Peel

Witaj w nowej serii na moim blogu - POD LUPĄ, w której specjalnie dla Ciebie będę analizowała każdy składnik danego produktu. Zdaję sobie sprawę, że w dobie dzisiejszej dbałości i świadomości o swoją skórę poszukujesz najlepszych rozwiązań, dlatego w moich analizach spodziewaj się produktów wyskopółkowych, których zakup wiąże się z większą niż normalnie dbałością o każdy szczegół. Seria ta ma ułatwić Ci dokonanie ostatecznego wyboru - wspólnie ze mną zerkniesz do składu i ocenisz czy dane substancje pasują Tobie i Twojej skórze. Opieram się wyłącznie na faktach, informuję o najważniejszych cechach danego składnika, po to byś ostatecznie mogła poznać produkt z każdej strony zanim jeszcze zdecydujesz się na jego zakup. Mam nadzieję, że pomożemy sobie nawzajem.

Seria POD LUPĄ nie jest recenzją produktu, a jedynie czystą analizą danego kosmetyku. Ostateczny wybór i ocena należy do Ciebie. Takie jest założenie tego cyklu - czysta analiza i wspólna nauka czytania składów.

D'Alchemy Natural Micro Dermabrasion Peel

D'Alchemy - Natural Micro Dermabrasion Peel - Peeling do twarzy (109 zł./ 50 ml)



Produkt, który dziś będziemy analizować pochodzi z asortymentu luksusowej, holistycznej marki D'Alchemy, która ciągle zyskuje na popularności.

Naturalna mikrodermabrazja to produkt, który ma za zadanie głębokie oczyszczenie skóry, a także jej wygładzenie oraz przygotowanie na dalsze zabiegi pielęgnacyjne. Produkty złuszczające są bardzo ciekawe i często wybierane w okresie jesienno-zimowym. Trzeba mieć jednak na uwadze, że należy je dobierać bardzo ostrożnie, by nie uwrażliwić swojej skóry i nie spowodować podrażnień. Produkt marki D'Alchemy ukierunkowany jest na każdy rodzaj skóry z wyjatkiem trądzikowej z objawami stanów zapalnych.W swoim składzie zawiera mieszankę składników złuszczajacych, rewitalizujących oraz antyoksydacyjnych, a my wspólnie przyjrzymy się czego możemy się po nim spodziewać.


Jego cena to 109 zł. za 50 ml - produkty do kupienia są na oficjalnej stronie marki D'Alchemy

D'Alchemy Natural Micro Dermabrasion Peel

D'Alchemy - Natural micro dermabrasion peel - analiza INCI

Hamamelis Virginiana (With Hazel) Leaf Extract - ekstrakt z liści oczaru wirginijskiego

Ma właściwości wspomagające krążenie krwi, a dzięki zawartym w sobie flawonoidom wzmacnia i chroni ścianki naczyń krwionośnych. Ma działanie antybakteryjne. Działa jako antyutleniacz poprzez wypaływanie wolnych rodników. Działa przeciwzapalnie. Niekiedy wykorzystywany jako substancja kondycjonująca. Polecany jest w pielęgnacji skór wrażliwych i naczyniowych.

Kaolin - glinka porcelanowa

Jest jedną z najpopularniejszych i najpowszechniejszych glinek. Kaolin jest bogaty w krzem, glin, magnez, żelazo, cynk i wapń. Glinka porcelanowa jest polecana dla skór tłustych i mieszanych z problemem nadprodukcji sebum. Wchłania jego nadmiar, a zawarty w niej glin ściąga pory.


Citrus Limon (Lemon) Peel Water - woda ze skórki cytryny

Jest naturalnym antyoksydantem, przez co doskonale wpływa na proces niszczenia wolnych rodników. Działa przeciwzapalnie i wzmacniająco na naczynia krwionośne. Walczy z powstałymi obrzękami, przebarwieniami, bliznami i rumieniem. Naturalnie rozjaśnia skórę. Zapobiega rozprzestrzenianiu się stanów zapalnych skóry. Wykorzystywana często jako składnik typowo zapachowy.


Oryza Sativa (Rice) Powder - mączka ryżowa

Otrzymywana jest poprzez rozdrobienie nasion ryżu. Jest naturalnym składnikiem o działaniu odżywczym, nawilżającym, uelastyczniajacym, a także antyseptycznym i łagodzącym. Rozjaśnia przebarwienia, wyrównuje koloryt, ale też naturalnie wygładza naskórek. Jest polecana do każdego rodzaju skóry. Pełni funkcję emolientu i eksfoliantu. Zawiera naturalne proteiny, wolne aminikwasy, komplet witamin z grupy B i naturalne antyoksydanty. Pozyskana z białego ryżu jest delikatniejsza od tej pozyskanej z brązowego.

Lavendula Angustifola (Lavender) Flower Extract - ekstrakt z kwiatów lawendy

Ma działanie łagodzące, a także dezynfekujące. Zawiera naturalny olejek eteryczny, garbniki, kwas ursolowy, fitosterole oraz związki mineralne. Wykazuje działanie regulujące poziom nawilżenia w skórze. Polecana jest do stosowania w przypadku cer mieszanych, trądzikowych, ale także skrajnie suchych i wrażliwych przez wzgląd na swoje działanie łagodzące.

Lippia Citridora (Verbena) Leaf Extract - wyciąg z werbeny cytrynowej

Ma działanie przeciwzapalne, oczyszczające, odświeżające, ściągające i tonizujące. Jest to składnik polecany do pielęgnacji cer mieszanych i tłustych. Pomaga zwężać pory, niweluje powstawanie zaskórników. Wykazuje silne działanie przeciwbakteryjne, antywirusowe i przecipasożytnicze. Likwiduje opuchlizny, dlatego jest często stosowany w kosmetykach pod oczy. Jest naturalnym antyoksydantem i chroni skórę przed zanieczyszczeniami. Nie jest bezpieczny dla kobiet w ciąży!

Propanediol - glikol roślinny


Pełni funkcję rozpuszczalnika dla kwasów i ekstraktów roślinnych. Zwiększa przenikanie substancji aktywnych do skóry - stabilizuje, a przy tym działa silnie nawilżająco. Jest silnym humektantem i naturalnym konserwantem. Poprawia lepkość kosmetyku, a kosmetykach myjących zwiększa produkcję piany. Stanowi naturalną alternatywę dla glikoli syntetycznych.

Vitis Vinifera Grape (Seed) Oil - olej z nasion winogron


To jeden z najsilniejszych, naturalnych antyutleniaczy. Jest bogaty w witaminę A i E, czyli witaminy odpowiadające za młody wygląd skóry. Zawiera wysoki poziom NNKT oraz minerały takie jak potas,fosfor, wapń, magnez bor czy jod. Olej winogronowy ma bardzo wszechstronne działanie naskórne i działa na kilku jej płaszczyznach: działa regenerująco, antyoksydacyjnie i z powodzeniem stosowany jest w kosmetykach anti-aging. Zwiększa jędrność i elastyczność, poprawia pracę gruczołów łojowych, odświeża, wyrównuje koloryt, utrzymuje właściwy poziom nawilżenia. Jest doskonale absorbowany przez naskórek, więc po nałożeniu nie pozostawia po sobie tłustej warstwy. Ma bardzo niski stopień komedogenności.

Dicaprylyl Carbonate - węglan dikaprylowy


Jest składnikiem pochodzenia roślinnego. Wpływa na stabilność kosmetyku, kondycjonuje go, ale jest też naturalnym emulgatorem. Wzmacnia lipdy. Zmiękcza skórę i sprawia, że sucha staje się aksamitna w dotyku. W kosmetykach pełni funkcję emolientu, rozpuszczalnika i stabilizatora jednocześnie.

Isopropyl Palmitate - palmitynian izopropylu


Emolient z gamy tzw. suchych przywracający skórze odpowiedni poziom lipidów. Pełni funkcję rozpuszczalnika. Stosowany na skórę może być komedogenny, ponieważ tworzy na skórze film i warstwę okluzyjną. Odpowiada za konsystencję produktu (tzw. poślizg). Wiąże ze sobą pozostałe składniki w kosmetykach.

Glyceryl Stereate - stearynian glicerolu


Jest składnikiem pochodzenia roślinnego. Stosowany jest jako stabilizator, ale wykazuje także działanie naskórne. Jest emulgatorem - pozwala na powstanie emulsji poprzez popłączenie wody z olejami. Łatwo przenika przez wierzchnie warstwy naskórka, i spowalnia proces utraty wody. Natłuszcza, tworzy na skórze warstwę ochronną. Badania wykazały, że stearynian glicerolu chroni skórę przed wolnymi rodnikami.  Jest nazywany tłustym emolientem. Może być komedogenny i sprzyjać powstawaniu zaskórników.

Cetearyl Glucoside - glukozyd cetearylowy


To niejonowa substancia powierzchniowo czynna. Pochodzi z procesu kondensacji alkoholu cetereylowego i glukozy. Jest składnikiem pochodzenia naturalnego, a jego główną funkcją jest nadanie kosmetykowi aksamitnej konsystencji. Jest bardzo łagodny dla skóry. Zmniejsza działanie drażniące substancji powierzchniowo czynnych (anionowych). Jest w pełni biodegradowalna i bezpieczna dla środowiska.

Cetearyl Alcohol - alkohol cetearylowy


Substancja pochodzenia roślinnego. Otrzymywany najczęściej z palm kokosowych. Należy do alkoholi tłuszczowych i ma konsystencję wosku. Pełni rolę emolientu i może być komedogenna. Tworzy na powierzchni skórę warstwę okluzyjną zapobiegającą utracie wody. Jest także substancją konsystencjotwórczą - wpływa na lepkość gotowego produktu.


Aqua - woda
Glicerin - gliceryna


Gliceryna to inaczej alkohol trójwodorotlenowy. Jest substancją powstałą jako produkt uboczny w procesie produkcji mydła. Można ją podzielić na glicerynę naturalną uzyskaną przez mydlenie tłuszczy roślinnych (głownie kokosowego) lub syntetyczna uzyskaną z propylenu. Gliceryna ma silne właściwości higroskopijne czyli pochłaniające wodę. Jest dobrym rozpuszczalnikiem dla tłuszczy. Łagodzi działanie alkoholu etylowego. Wpływa na konsystencje kosmetyków i zapobiega ich wysuszaniu. Gliceryna ma bardzo małe cząsteczki, przez co dobrze wnika w naskórek i ułatwia transport innych substancji aktywnych. Gliceryna nie jest w żaden sposób szkodliwa, jest produktem obojętnym dla skóry, choć zdarza się, że występują po niej reakcje alergiczne. Zwiększa elastyczność skóry, nadaje jej gładkość. Nawilża skórę przez swoje właściwości higroskopijne. Poprawia napięcie skóry. Przyspiesza procesy regeneracyjne.

Lavendula Angustifola (Lavender) Oil - olejek lawendowy


Olejek eteryczny uzyskiwany z kwiatów lawendy. Jest jednym z najbardziej cenionych olejów w aromaterapii. Zawiera naturalny linalol i octan linanolu. Po aplikacji na skóre wchłania się bardzo szybko. Ma działanie rozgrzewające. Badania wykazały, że ma miejscowe działanie znieczulające. W kosmetykach wykorzystuje się jego antybityczne i lecznicze działanie. Zawarte w nim terpeny (substancje odpowiadające za zapach i działanie lecznicze) zwiększają przepuszczalność w skórze, a tym samym sprawiają, że substancje aktywne lepiej się wchłaniają. Olejek lawendowy stosowany jest także do łagodzenia stanów zapalnych skóry.

Eugenia Caryophyllus (Clove) Bud Oil - olejek goździkowy Eugenia


Pozyskiwany jest z pąków kwiatowych goździkowca korzennego. Ma silne działanie antyseptyczne. Zawiera magnez, krzem, sód i potas, a także witaminy A, C i K. Często spotykany jest w pastach do zębach, perfumach i kosmetykach antycellulitowych. Zwiększa ukrwienie skóry i poprawia przepływ substancji drenujących. Działa gojąco i kojąco na stany zapalne. Jest jednak silnym alergenem i należy na niego uważać.

Pyrus Malus (Apple) Juice - sok jabłkowy


Zawiera naturalne kwasy owocowe AHA, które mają działanie złuszczajace, ujędrniające i napinające skórę. Jest bogaty w witaminy A,B, C i K, a także flawonoidy, terpeny i fenole. Działa łagodząco i przeciwzapalnie. Zamyka pory i normalizuje pracę gruczołów łojowych.

Prunus Persica (Peach) Juice- sok brzoswkiniowy


Zawiera duże pokłady witaminy A i C oraz kompleks witamin z grupy B. Brzoskwinia tonizuje skórę, odświeża, nawilża i odżywia skórę. Ma działanie przeciwzmarszkowe. Poprawia wygląd i kondycję skóry. Posiada właściwości antyoksydacyjne. Sok z brzoskwini ma działanie antybakteryjne i przecizapalne. Zamyka pory i wspomaga walkę z trądzikiem. Poprawia nawilżenie skóry i zmniejsza jej suchość.

Tricitum Vulgare (Wheat) Extract - ekstrakt z kiełków pszenicy


Bardzo bogate źródło witaminy E, czyli jednego z najlepszych naturalnych antyoksydantów. Działa odżywczo i regenerująco na skórę. Łagodzi i koi wszelkie podrażnienia oraz stany zapalne. Wspiera suchą i podrażnioną skórę, a przy tym spowalnia procesy starzenia się.


Horodeum Vulgare (Barley) Extract - ekstrakt z trawy jęczmienia


Uzyskiwany w procesie liofilizacji - suszenia soku w niskiej temperaturze i przy niskim ciśnieniu. Dzięki wysokiej zawartości cholorofilu jest polecany osobom z trądzikiem i przebarwieniami. Działa przeciwzmarszkowo i antyoksydacyjnie. Wpływa na jędrność i elastyczność skóry. Bardzo dobrze nawilża, ujędrnia suchą skórę i wzmacnia ścianki naczyń kwionośnych. Ma 7 razy więcej witaminy C niż cytryna.

Panax Giseng Root Extract - ekstrakt z żeń-szenia


W kosmetykach stosowany jest ze względu na swoje silne działanie antyoksydacyjne. Opóźnia procesy starzenia się, działa przeciwzmarszkowo. Aktywuje rozkład tłuszczy w skórze. Wzmacnia, rewitalizuje, odbudowuje uszkodzenia i poprawia ukrwienie. Należy jednak unikać go będąc w ciąży.

Santalum Album (Sandalwood) Wood Oil - olejek z drzewa sandałowego


Ma silne działanie antyseptyczne i przeciwzapalne. Wykazuje działanie łagodzące, rozjaśniające, ale także ściągające pory, usprawniające pracę gruczołów łojowych. Olejek ten zapobiega utracie wody. Wspomaga leczenie chorób skóry takich jak łuszczyca czy egzema. Jest też naturalnym afrodyzjakiem :)

Cinamomum Zeylancium (Cinnamon) Bark Oil - olejek cynamonowy


Zawiera aldehyd cynamonowy, eugenol, kwas cynamonowi i linalol. Ma silne działanie antybakteryjne, dlatego polecany jest w pielęgnacji skóry trądzikowej. Likwiduje ropne wypryski, łagodzi zmiany i zapobiega powstawaniu plam trądzikowych. Jest jednak silnym alergenem i nie należy stosować go bezpośrednio na skórę. Nie jest zalecany do stosowania w ciąży.


Rosmarinus Officinalis (Rosemary) Oil - olejek rozmarynowy


Jest bardzo silnym antyutleniaczem. Eliminuje wolne rodniki, działa przeciwstarzeniowo, nawilżająco, a także silnie wygładzająco. Polecany jest do pielęgnacji skór mieszanych, tłustych i trądzikowych, ale jest składnikiem bezwzględnie zakazanym w do stosowania w okresie ciąży.

Punica Granatum (Pomegranate) Fruit Extract - wyciąg z owoców granatu

Wykorzystywany jest w Ajurwerdzie. Wyciąg z granatów jest bardzo cennym źródłem witamin i soli mineralnych. Najcenniejszym budulcem tego ekstraktu jest witamina C o właściwościach przeciwutleniających. Ekstrakt z granatu zapobiega utracie kolagenu z kosmetyków. Pomaga zachować sprężystość i jędrność skórze, a przy tym opóźnia starzenie.

Benzyl Alcohol - alkohol benzylowy


Alkohol aromatyczny. Występuje jako ester w olejkach eterycznych. Pełni rolę konserwantu i rozpuszczalnika w kosmetykach. Reguluje również lepkość. Jest substancją pochodzenia roślinnego, a zalecane stężenie waha się od 0,2-0,8%. Alkohol benzylowy dopuszczony jest do stosowania w kosmetykach naturalnych.

Citrus Grandis (Grapefurit) Fruti Exract - ekstrakt z grejfruta.


Zawiera bardzo duże stężenia witaminy C, przez co jest składnikiem w kosmetykach o działaniu rozjaśniającym, złuszczającym i wyrównujących koloryt. Nawilża, a przy tym oczyszcza skórę, a także odpręża i tonizuje. Naturalnie wzmacnia naczynia krwionośne. Działa rozjaśniająco, wyrównuje koloryt i jest silnym antyoksydantem. 

Carica Papya Root Extract - ekstrakt papai

Pozyskiwany z owoców melonowca. Zawiera mnóstwo antyoksydantów, duże pokłady witaminy A i C i ponad 212 różnych aminokwasów! Ma w sobie także bardzo dużo witaminy B5, która wzmacnia naskórek. Jest składnikiem peelingów enzymatycznych ze względu na swoje działanie złuszczające - działa delikatnie, ale skutecznie, dlatego produkty na bazie papainy mogą być stosowane nawet u osób z cerą bardzo wrażliwą. Ekstakt z papi ma także udział w procesie nawilżania skóry, ponieważ ma zdolnośc wiązania wody w naskórku.

Sodium Stearoyl Glutamate - stearoyloglutaminan sodu


Emulgator pochodzenia naturalnego. Ułatwia tworzenie emulsji, jest też łagodnym detergentem. Działa konydcjonująco.

Citrid Acid - kwas cytrynowy


Otrzymywany z soku cytrynowego. Naturalny konserwant i regulator pH. Ma działanie ściągające.

Xanthan Gum - guma ksantanowa


Polisacharyd z glukozy. Służy jako zagęszczacz i regulator pH.

Rosa Gallica (French Rose) Flower Extract - ekstrakt z kwiatów róży francuskiej

Zawiera bardzo dużo witaminy C. Ma silne działanie przeciwbakteryjne. Ściąga i tonizuje. Sprzyja utrzymaniu optymalnego poziomu nawilżenia w skórze. Wzmacnia naczynia włosowate i jest zalecany do pielęgnacji skór suchych, wrażliwych, a także naczyniowych.

Rosa Damascena (Damask Rose) Flower Oil - olej z róży damasceńskiej


Ma właściwości odświeżające, nawilżające i regenerujące.  Zmiękcza skórę, poprawia jej napięcie, a także nadaje jej piękny i młody wygląd. Jest uznany za jeden z najbezpieczniejszych i najbardziej wszechstronnych olejków na świecie.

Pottasium sorbate - sorbinian potasu


Łagodny konserwant. Naturalna alternatywa dla parabenów stosowana w kosmetykach naturalnych i organicznych. Ma działanie hamujące rozwój drobnoustrojów.

Sodium Benzoate - benzoensan sodu.


Konserwant do stosowania w kosmetykach naturalnych. Zapobiega rozwojowi bakterii. W przyrodzie występuje np. w jagodach, cynamonie i żurawinie.

Sodium Phytate - sól sodowa kwasu fitowego.


Substancja pozyskiwana z ryżu. Jest naturalnym środkiem chelatującym, czyli wpływającym na dostępność niektórych pierwiastków dla komórek organizmu.

Tocopherol - witamina E


Niezwykle ważna witamina dla dobrej kondycji skóry, szczególnie istotna dla osób z suchą skórą. Zwana jest witaminą młodości, ponieważ bezpośrednio wpływa na procesy starzeniowe. Pomaga w transporcie składników odżywczych do skóry.

Beta-Sitosterol 


Substancja ułatwiająca tworzenie się emulsji i poprawa jej stałości.

Squalen - skwalen

Skwalen to lipid, który wytwarzany jest naturalnie przez ludzki organizm. Jest naturalnym emolientem, który zwiększa miękkość i elastyczność skóry. Skwalen chroni przed przenikaniem szkodliwych czynników ze środowiska zewnętrznego, odżywia, natłuszcza, a także tworzy na powierzchni skóry film ochronny.


Glucoconolactone - lakton gwasu glukonowego


Przedstawiciel kwasów nowej genercji PHA - kwasów o takich samych właściwościach jak AHA, ale działających łagodniej. Mimo procesu złuszczania nie powoduje uczucia pieczenia i podrażnienia, szczypania i swędzenia skóry. Kwas PHA jest idealnym wyborem dla osób z bardzo wrażliwą skórą, która nie toleruje kwasów pod innymi postaciami.


Calcium Gluconate - glukonian wapnia

Ma działanie przeciwzapalne. Łagodzi występowanie wszelkich alergii skórnych, wspomaga leczenie stanów zapalnych i wzmacnia naczynia krwionośne. W kosmetykach wiąże składniki i zapewnia odpowiednią wilgotność produktu.

Hydrolized Algin - uwodorowiony wyciąg z alg


Utrzymuje wilgoć i kondycjonuje. Hamuje zmiany trądzikowe.


Zinc Sulfate - siarczan cynku


Bierze udział w procesach regulacji sebum. Wspomaga oczyszczanie skóry z łoju. Przywraca skórze naturalne pH, ściąga pory, łagodzi stany zapalne.

Salicylic Acid - kwas salicylowy


Ma właściwości złuszczające. Odblokowuje pory i oczyszcza skórę z zaskórników. W kosmetykach występuje także w roli konserwantu.

Sorbic Acid - kwas sorbowy


Konserwant chroniący przed rozwojem bakterii i drobnoustrojów. Stosowany w kosmetykach naturalnych. Pozyskiwany z jarzębiny.

Linalol, Eugenol, Cinmal  - olejki eteryczne.

D'Alchemy Natural Micro Dermabrasion Peel


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twój czas i komentarz - jeśli podoba Ci się tu na tyle, byś chciał wrócić - zapraszam do obserwowania i odwiedzenia mojej strony na facebooku.

W wolnej chwili na pewno odwiedzę Twój blog, nie musisz zostawiać osobnego linku :)

Copyright © Hushaaabye