Must have PEH... czyli tania odżywka i maska do włosów o idealnych składach i o co chodzi z tymi proteinami?


Emolienty, humektanty, proteiny... równowaga, strach, przeproteinowanie, oklap - ileż my kobiety mamy problemów natury włosowej! Przyznam szczerze, że od zawsze należę do teamu, który nie ptorafił właściwie oszacować potrzeb swoich włosów w sposób profesjonalny, jak czynią to włosomaniaczki, dlatego zaczęłam szukać produktów... uniwersalnych. Jeżeli myślicie, że jeśli coś jest do wszystkiego, to jest do niczego ... to ja Wam za chwilę to myślenie zmienię i pokażę Wam dwa idealnie wyważone produkty, dla opornych na włosową wiedzę, jak ja.




Zanim jednak ... zatrzymajmy się na chwilę przy najbardziej kłopotliwym, a jednocześnie najbardziej potrzebnym składniku jakim są proteiny.

Jaką funkcję spełniają proteiny w pielęgnacji włosów?

Przede wszystkim są typowym składnikiem naprawczo-wzmacniającym, chociaż częściowo spełniają również taką samą funkcję jak emolienty. Proteiny są absolutnie niezbędnym składnikiem w pielęgnacji włosów obok humektantów i emolientów, jednak to właśnie z nim kobiety mają największy problem.


Z biologicznego punktu widzenia proteiny to po prostu białka zbudowane z aminokwasów połączonych wiązaniami peptydowymi. Białka, którymi są proteiny dostarczane włosom wypełniają ubytki i zniszczenia w naszych kosmykach, a przy tym tworzą na nich warstwę ochronną. Efekt stosowania kosmetyków z proteinami to przede wszystkim wygładzenie i jedwabistość.


Dwa rodzaje protein


Proteiny dzielimy przede wszystkim pod względem ich pochodzenia. Wyróżniamy dwa podstawowe podziały na roślinne i zwierzęce.

Do najbardziej popularnych protein roślinnych zaliczamy te pozyskiwane z:
  • ryżu
  • kukurydzy
  • owsa
  • soi 
  • pszenicy
Do protein zwierzęcych zaliczamy:
  • keratynę
  • kolagen
  • białka jedwabne
  • proteiny mleczne

Czym jest przeproteinowanie?


... tym samym do przedawkowanie, czyli jednym słowem - nadmierne stosowanie produktów z proteinami, które przynosi odwrotny skutek do zamierzonego. Kobiety bardzo boją się tego efektu, ponieważ kiedy już dojdzie do takiej sytuacji, nie jest łatwo z niej wybrnąć, a to z kolei przyczynia się do tego, że właśnie proteinowe odżywianie kuleje i jest zazwyczaj nieodpowiednie. Tworzy się z tego małe koło zamknięte. Przeproteinowanie bardzo łatwo rozpoznać, charakteryzuje się przede wszystkim:

  • oklapniętymi włosami u nasady
  • puszącymi się końcówkami
  • matowym wykończeniem
  • szorstkością w dotyku
  • efektem tzw. siana czy włosów lalki
  • problem z rozczesywaniem
  • bardzo szybkie wysychanie
Ratunkiem dla takiego stanu jest mocne oczyszczanie szamponami na bazie mocnych detergentów i postawienie na nawilżenie i natłuszczenie, czyli produkty humektantowe i emolientowe. Kluczem do uniknięcia przeproteinowania jest jednak właściwie zachowany balans pomiędzy tymi trzema składnikami. I tu najlepiej sprawdzą się włosowe blogi urodowe lub kanały na Youtubie osób, które znają temat najlepiej - szczególnie polecam Wam Anwen i oczywiście Napięknewłosy, które są w tej materii ekspertkami.


Odżywki i maski typu PEH


To rozwiązanie dla osób takich jak, ja które lubią wielofunkcyjność, a z kolei niekoniecznie są biegłe w zależnościach włosowych, które notabene są niesamowicie trudne i pokuszę się o stwierdzenie, że równie trudne, jak analizy składów, choć w pewnym punkcie oczywiście się łączą. Moim sposobem na wybrnięcie z tej sytuacji jest poszukiwanie odżywek i masek łączących w sobie wszystkie najważniejsze składowe, czyli proteiny, humektanty i emolienty. I tu mam dla Was dwie mega propozycje. Jedna od marki Anthyllis Eco, a druga od Pierpaoli Ekos, które są właśnie takimi uniwersalnymi produktami.

I dodam tylko, że są genialne, proste, cudowne... i jeszcze do tego tanie. Zobaczcie same!



Anthyllis ECO Odżywka do włosów z ekologicznym ekstraktem z nasion lnu i proteinami ryżu - ANALIZA SKŁADU

  • Aqua - woda
  • Cetearyl Alcohol - alkohol cetearylowy. Alkohol tłuszczowy pozyskiwany z alkoholu cetylowego i stearylowego lub z wosków pozyskanych z oleju palmowego, pochodnych ropy naftowej lub oleju kokosowego. Ma konsystencję białego wosku. Alkohol cetearylowy zaliczany jest do składników z gamy niejonowych środków powierzchniowo czynnych – jest emolientem, tworzy na skórze ochronny film i spełnia rolę stabilizatora dla kosmetyków. Daje poślizg, działa natłuszczająco, zmiękczająco, a przy tym ochronnie. Jest regulatorem lepkości i lepiszczem.
  • Behenamidopropyl Dimethylamine - amidopropylodimetyloaminy kwasu tłuszczowego. Półsyntetyczny emulgator stosowany najczęściej w kosmetykach do włosów, ponieważ naturalnie ułatwia rozczesywanie, a przy tym zapobiega elektryzowaniu się kosmyków. Zakwalifikowany na liście potencjalnych alergenów.
  • Glycerin - gliceryna. To inaczej alkohol trójwodorotlenowy. Jest substancją powstałą jako produkt uboczny w procesie produkcji mydła. Można ją podzielić na glicerynę naturalną uzyskaną przez mydlenie tłuszczy roślinnych (głownie kokosowego) lub syntetyczna uzyskaną z propylenu. Gliceryna ma silne właściwości higroskopijne czyli pochłaniające wodę. Łagodzi działanie alkoholu etylowego. Wpływa na konsystencje kosmetyków i zapobiega ich wysuszaniu. Gliceryna ma bardzo małe cząsteczki, przez co dobrze wnika w naskórek i ułatwia transport innych substancji aktywnych. Gliceryna nie jest w żaden sposób szkodliwa, jest produktem obojętnym dla skóry, choć zdarza się, że występują po niej reakcje alergiczne. Zwiększa elastyczność skóry, nadaje jej gładkość. Nawilża skórę przez swoje właściwości higroskopijne. Poprawia napięcie skóry. Przyspiesza procesy regeneracyjne.
  • Butyrospermum Parkii (Shea Butter) Butter – masło shea. Składnik naturalny pozyskiwany z afrykańskiego masłosza Parka. Jest jednym z najpopularniejszych i najczęściej spotykanych naturalnych emolientów z gamy tłustej. Masło shea znajduje zastosowanie w wielu dziedzinach pielęgnacji, ponieważ oprócz pozostawiania ochronnego i zabezpieczającego filmu wykazuje właściwości regeneracyjne. Do tego nabłyszcza, odżywia włosy i paznokcie, świetnie sprawdza się na otarcia i rany, a także na podrażnienia po depilacji. Masło shea jest obecne w wielu kosmetykach, ponieważ jest surowcem dość tanim i wszechstronnym.
  • Lactic Acid – kwas mlekowy. Hydrokwas, który występuje w dwóch formach: L i D i to właśnie L-kwas mlekowy wykorzystuje się w kosmetykach. Jego główną funkcją i działaniem jest nawilżanie skóry, ponieważ ma on zdolność do przenikania w warstwę rogową skóry. Stężenie kwasu mlekowego w kosmetykach waha się w przedziale od 1 do 10%, natomiast w produktach gabinetowych do specjalnych zabiegów złuszczających nawet do 50%. Jeżeli kwas mlekowy zostałby zaaplikowany na skórę w czystej postaci, może ją silnie podrażnić. W niskich stężeniach działa nawilżająco, natomiast w wyższych złuszczająco – odblokowuje pory, oczyszcza skórę i złuszcza zrogowaciały naskórek. W większości produktów dostępnych w sklepach, kwas mlekowy jednak wykorzystywany jest jako środek nawilżający – często można spotkać go w płynach do higieny intymnej, balsamach i kremach do twarzy.
  • Helianthus Annuus (Sunflower) Seed Oil - olej słonecznikowy. Jeden z najbardziej wszechstronnych i najpopularniejszych olejów naturalnych stosowanych w kosmetyce. Jest bogaty w naturalne fosfolipidy, zawiera w swoim biologicznym składzie spore pokłady witaminy E i karotenu. Działa przede wszystkim zmiękczająco i ochronnie. Jest olejem przeciwzapalnym, a przy tym jest doskonałym nośnikiem dla innych składników w kosmetykach. Świetnie nadaje się do masażu, również w przypadku kobiet w ciąży i w pielęgnacji maluchów. Ma udowodnione działanie wspierające naturalne mechanizmy obronne skóry, wspiera jego regenerację, a także doskonale odżywia i chroni przed utratą wilgoci. Ma niski stopień komedogeności, ale stosowany bezpośrednio na skórę w dużej ilości, może powodować nasilenie problemu trądziku. Nie powoduje alergii.

  • Linum Usitatissimum (Linseed) Seed Extract - olej lniany/ekstrakt z nasion lnu. Naturalny olej bogaty w witaminę E, nasycone kwasy tłuszczowe, a także kwas oleinowy. Sprawdza się doskonale w pielęgnacji delikatnych, wrażliwych skór, także z problemami dermatologicznymi. Olej lniany może być stosowany u kobiet w ciąży, a także w pielęgnacji niemowląt. Największą jego zaletą jest fakt, że doskonale łagodzi, działa przeciwświądowo i przeciwzapalnie, dzięki czemu znajduje zastosowanie w problemach atopowego zapalenia skóry czy łuszczycy. Olej lniany znacznie przyspiesza procesy regeneracyjne i doskonale działa na zmiany trądzikowe - jako jeden z niewielu olejów naturalnych polecany jest do stosowania bezpośrednio na skóry tłuste i trądzikowe. Warto jest jednak łączyć go z innymi olejami naturalnymi.
  • Parfum (Fragrance) - kompozycja zapachowa.
  • Dicaprylyl Ether - eter dwuoktylowy. Syntetyczna substancja, która pełni rolę emolientu. Należy go gamy emolientów suchych, który, mimo że pozostawia po sobie wygładzający i ochronny film, to jest bardzo lekki, nie klei się i wchłania bardzo szybko. Jest również dobrym składnikiem, który stanowi rozpuszczalnik dla innych komponentów kosmetyku. Niestety ma bardzo wysoki poziom komedogeności – może powodować nasilanie trądziku, zapychanie skóry i potęgowanie problemu zatkanych porów.
  • Lauryl Alcohol – alkohol laurylowy. Alkohol tłuszczowy, który pozyskuje się głównie z oleju kokosowego lub oleju palmowego. W swojej budowie przypomina wosk, jest tłusty i zostawia wyraźną warstwę na skórze. Zaliczany jest do gamy emolientów tłustych. Jest również kompletnie nierozpuszczalny w wodzie. W kosmetykach wykorzystuje się jego naturalną, budowę głównie do tego, by nadać gęstość i twardość ostatecznej formule. Jest on również doskonałą substancją, która wiąże nierozpuszczalne w wodzie z roztworami wodnymi jak i te nierozpuszczalne w tłuszczach z tłuszczowymi. Niekiedy alkohol laurylowy wykorzystuje się w kosmetykach myjących, ponieważ wykazuje lekkie działanie także w tej materii. Pozostawia po sobie wyraźny, dość ciężki, ale mocno wygładzający film ochronny, który chroni skórę lub włosy przed negatywnym oddziaływaniem czynników zewnętrznych. Jest dość mocno komedogenny, nie powinien być stosowany u osób z problemem trądziku.
  • Panthenol – pantenol. Jedna z najlepszych substancji syntetycznych, która wykazuje silne i efektywne działanie kojące, regenerujące i przyspieszające gojenie się ran. Stężenie pantenolu w produktach kosmetycznych zazwyczaj nie przekracza 5%. Doskonale sprawdza się na wszelkie podrażnienia, a także stany alergiczne, egzemę, atopowe zapalenie skóry czy na skórę poddaną nadmiernej ekspozycji na słońce. Najczęściej spotyka się pantenol w kosmetykach po opalaniu, balsamach łagodzących, a także w kosmetykach do włosów, ponieważ ma zdolność do ich nawilżania i pogrubiania. Pantenol bardzo dobrze sprawdza się na problematycznej skórze głowy – nawilża, wzmacnia cebulki, działa przeciwłupieżowo, a dodatkowo stymuluje proces wzrostu nowych włosków i hamuje wypadanie. Jeden z najlepszych składników syntetycznych w przemyśle kosmetycznym.
  • Benzyl Alcohol - alkohol benzylowy. Alkohol aromatyczny. Występuje jako ester w olejkach eterycznych. Pełni rolę konserwantu i rozpuszczalnika w kosmetykach. Reguluje również lepkość. Jest substancją pochodzenia roślinnego, a zalecane stężenie waha się od 0,2-0,8%. Alkohol benzylowy dopuszczony jest do stosowania w kosmetykach naturalnych.
  • Hydrolized Rice Protein - hydrolizowane proteiny ryżowe. Składnik silnie nawilżający, łagodzący i kojący, który znajduje zastosowanie w produktach dla dzieci, a także u osób z problemami dermatologicznymi. Często stosowany w kosmetykach do włosów, ponieważ wypełnia ubytki w ich strukturze, dzięki czemu są gładsze i bardziej lśniące. W kosmetykach myjących łagodzi działanie drażniące anionowych detergentów. Pełni również rolę zapobiegającą wysychaniu kosmetyków.
  • Dehydroacetic Acid - kwas dehydrooctowy. Łagodny konserwant w pełni bezpieczny nawet dla kobiet w ciąży.
  • Linalool - linalol. Naturalna substancja zapachowa o działaniu bakteriobójczym i maskującym nieprzyjemne zapachy. Ma potencjalnie wysokie ryzyko alergenne. Wytwarzany jest przez ponad 200 roślin na świecie (głównie przez cytrusy i wszelkie odmiany mięty). Jego zapach jest intensywny, kwiatowy z nutą przypraw, zbliżony do konwaliowego, dlatego często linalol jest składnikiem perfum.

Pierpaoli Ekos - maska do włosów z hydrolizowanymi proteinami nasion moringa - ANALIZA SKŁADU

  • Aqua - woda
  • Cetearyl Alcohol - alkohol cetearylowy. Alkohol tłuszczowy pozyskiwany z alkoholu cetylowego i stearylowego lub z wosków pozyskanych z oleju palmowego, pochodnych ropy naftowej lub oleju kokosowego. Ma konsystencję białego wosku. Alkohol cetearylowy zaliczany jest do składników z gamy niejonowych środków powierzchniowo czynnych – jest emolientem, tworzy na skórze ochronny film i spełnia rolę stabilizatora dla kosmetyków. Daje poślizg, działa natłuszczająco, zmiękczająco, a przy tym ochronnie. Jest regulatorem lepkości i lepiszczem.
  • Behenamidopropyl Dimethylamine - amidopropylodimetyloaminy kwasu tłuszczowego. Półsyntetyczny emulgator stosowany najczęściej w kosmetykach do włosów, ponieważ naturalnie ułatwia rozczesywanie, a przy tym zapobiega elektryzowaniu się kosmyków. Zakwalifikowany na liście potencjalnych alergenów.
  • Butyrospermum Parkii (Shea Butter) Butter – masło shea. Składnik naturalny pozyskiwany z afrykańskiego masłosza Parka. Jest jednym z najpopularniejszych i najczęściej spotykanych naturalnych emolientów z gamy tłustej. Masło shea znajduje zastosowanie w wielu dziedzinach pielęgnacji, ponieważ oprócz pozostawiania ochronnego i zabezpieczającego filmu wykazuje właściwości regeneracyjne. Do tego nabłyszcza, odżywia włosy i paznokcie, świetnie sprawdza się na otarcia i rany, a także na podrażnienia po depilacji. Masło shea jest obecne w wielu kosmetykach, ponieważ jest surowcem dość tanim i wszechstronnym.
  • Lactic Acid – kwas mlekowy. Hydrokwas, który występuje w dwóch formach: L i D i to właśnie L-kwas mlekowy wykorzystuje się w kosmetykach. Jego główną funkcją i działaniem jest nawilżanie skóry, ponieważ ma on zdolność do przenikania w warstwę rogową skóry. Stężenie kwasu mlekowego w kosmetykach waha się w przedziale od 1 do 10%, natomiast w produktach gabinetowych do specjalnych zabiegów złuszczających nawet do 50%. Jeżeli kwas mlekowy zostałby zaaplikowany na skórę w czystej postaci, może ją silnie podrażnić. W niskich stężeniach działa nawilżająco, natomiast w wyższych złuszczająco – odblokowuje pory, oczyszcza skórę i złuszcza zrogowaciały naskórek. W większości produktów dostępnych w sklepach, kwas mlekowy jednak wykorzystywany jest jako środek nawilżający – często można spotkać go w płynach do higieny intymnej, balsamach i kremach do twarzy.
  • Helianthus Annuus (Sunflower) Seed Oil - olej słonecznikowy. Jeden z najbardziej wszechstronnych i najpopularniejszych olejów naturalnych stosowanych w kosmetyce. Jest bogaty w naturalne fosfolipidy, zawiera w swoim biologicznym składzie spore pokłady witaminy E i karotenu. Działa przede wszystkim zmiękczająco i ochronnie. Jest olejem przeciwzapalnym, a przy tym jest doskonałym nośnikiem dla innych składników w kosmetykach. Świetnie nadaje się do masażu, również w przypadku kobiet w ciąży i w pielęgnacji maluchów. Ma udowodnione działanie wspierające naturalne mechanizmy obronne skóry, wspiera jego regenerację, a także doskonale odżywia i chroni przed utratą wilgoci. Ma niski stopień komedogeności, ale stosowany bezpośrednio na skórę w dużej ilości, może powodować nasilenie problemu trądziku. Nie powoduje alergii.
  • Coco Caprylate/Caprate – mieszanina estrów kwasu kaprylowego i kaprynowego z alkoholami z oleju kokosowego. Naturalny, roślinny i w pełni organiczny składnik pozyskiwany z oleju kokosowego. Jest alternatywą dla syntetycznych silikonów i często mówi się o nim roślinny silikon. Ma postać jedwabistego olejku, który natychmiastowo wygładza skórę, nadaje jej gładkość, a także poprawia stan bariery lipidowej naskórka. Może być stosowany także na włosy, jako zamiennik dla syntetycznego jedwabiu. Mimo że pozyskany jest z oleju kokosowego – nie jest komedogenny i może być z powodzeniem stosowany nawet w przypadku skór tłustych.

  • Hordeum Vulgare Seed Extract - ekstrakt z nasion jęczmienia zwyczajnego. By w pełni zachować maksimum biologicznych, wartościowych cech jęczmienia zwyczajnego, ekstrakt tworzy się poprzez proces liofilizacji. Ma on właściwości silnie wygładzające, ale jest także doskonałym antyoksydantem. Ponadto nawilża, zmiękcza i działaprzeciwzmarszczkowo. Co ciekawe, jako składnik zaliczany do gamy superfoods - jęczmień zwyczajny ma udowodnione naukowo działanie wspierające immunologię (system odpornościowy) skóry, ponieważ dostarcza jej ogromu witamin i mikroelementów.  Wpływa na jędrność i elastyczność skóry. Wzmacnia ścianki naczyń krwionośnych. Ma 7 razy więcej witaminy C niż cytryna.
    Doskonale sprawdza się również w pielęgnacji włosów.
  • Parfum (Fragrance) - kompozycja zapachowa
  • Hydrolyzed Moringa Oleifera Seed Extract - hydrolizat z nasion moringi. Składnik o silnych właściwościach regenerujących, odżywczych, a także oczyszczających rozszerzone pory. Działa przeciwzapalnie, a przy tym antyseptycznie. Ma także właściwość hamującą powstawanie łupieżu.
  • Glycerin - gliceryna. To inaczej alkohol trójwodorotlenowy. Jest substancją powstałą jako produkt uboczny w procesie produkcji mydła. Można ją podzielić na glicerynę naturalną uzyskaną przez mydlenie tłuszczy roślinnych (głownie kokosowego) lub syntetyczna uzyskaną z propylenu. Gliceryna ma silne właściwości higroskopijne czyli pochłaniające wodę. Łagodzi działanie alkoholu etylowego. Wpływa na konsystencje kosmetyków i zapobiega ich wysuszaniu. Gliceryna ma bardzo małe cząsteczki, przez co dobrze wnika w naskórek i ułatwia transport innych substancji aktywnych. Gliceryna nie jest w żaden sposób szkodliwa, jest produktem obojętnym dla skóry, choć zdarza się, że występują po niej reakcje alergiczne. Zwiększa elastyczność skóry, nadaje jej gładkość. Nawilża skórę przez swoje właściwości higroskopijne. Poprawia napięcie skóry. Przyspiesza procesy regeneracyjne.
  • Panthenol – pantenol. Jedna z najlepszych substancji syntetycznych, która wykazuje silne i efektywne działanie kojące, regenerujące i przyspieszające gojenie się ran. Stężenie pantenolu w produktach kosmetycznych zazwyczaj nie przekracza 5%. Doskonale sprawdza się na wszelkie podrażnienia, a także stany alergiczne, egzemę, atopowe zapalenie skóry czy na skórę poddaną nadmiernej ekspozycji na słońce. Najczęściej spotyka się pantenol w kosmetykach po opalaniu, balsamach łagodzących, a także w kosmetykach do włosów, ponieważ ma zdolność do ich nawilżania i pogrubiania. Pantenol bardzo dobrze sprawdza się na problematycznej skórze głowy – nawilża, wzmacnia cebulki, działa przeciwłupieżowo, a dodatkowo stymuluje proces wzrostu nowych włosków i hamuje wypadanie. Jeden z najlepszych składników syntetycznych w przemyśle kosmetycznym.
  • Benzyl Alcohol - alkohol benzylowy. Alkohol aromatyczny. Występuje jako ester w olejkach eterycznych. Pełni rolę konserwantu i rozpuszczalnika w kosmetykach. Reguluje również lepkość. Jest substancją pochodzenia roślinnego, a zalecane stężenie waha się od 0,2-0,8%. Alkohol benzylowy dopuszczony jest do stosowania w kosmetykach naturalnych.
  • Dehydroacetic Acid - kwas dehydrooctowy. Łagodny konserwant w pełni bezpieczny nawet dla kobiet w ciąży.
  • Linalool - linalol. Naturalna substancja zapachowa o działaniu bakteriobójczym i maskującym nieprzyjemne zapachy. Ma potencjalnie wysokie ryzyko alergenne. Wytwarzany jest przez ponad 200 roślin na świecie (głównie przez cytrusy i wszelkie odmiany mięty). Jego zapach jest intensywny, kwiatowy z nutą przypraw, zbliżony do konwaliowego, dlatego często linalol jest składnikiem perfum.
Oba produkty zawierają dokładnie wszystkie składniki z gamy humektantów, emolientów i protein. To idealna mieszanka, którą zachwycam się od pierwszego użycia! Spójrzcie tylko jak proste i przejrzyste są to składy - nie dość, że spełniają wymogi do tego, by zakwalifikować je do kosmetyków dobrych składowo, to jeszcze zostały wyważone tak, by dać nam wszystko, czego potrzebujemy.



Niewątpliwą ich zaletą jest również cena:


a z moim kodem hushaaabye7 ... będzie kosztować jeszcze 7% taniej.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twój czas i komentarz - jeśli podoba Ci się tu na tyle, byś chciał wrócić - zapraszam do obserwowania i odwiedzenia mojej strony na facebooku.

W wolnej chwili na pewno odwiedzę Twój blog, nie musisz zostawiać osobnego linku :)

Copyright © Hushaaabye